Stuntnacht 27 - Achter de schermen

We kennen het allemaal en hoogstwaarschijnlijk heeft elk van ons er al waanzinnige nachten aan beleefd. Het gaat natuurlijk over Stuntnacht, hoogdag van het provinciale KSA-jaar. Vorig jaar vierde Stuntnacht haar 27ste verjaardag. Maar voor ons is het allemaal makkelijk: busje op, feesten tot de vroege uurtjes, weer busje op, thuis, klaar. Wat hier in een luttele twaalf woorden opgenoemd wordt, is een klein jaartje werk. Om eens onder de motorkap van Stuntnacht te kijken, zocht Kompas Lien Meirhaeghe op, expert op het vlak van fuiven organiseren. Lien was AC (Algemeen coördinator) van Stuntnacht 26 en staat ons graag te woord.

Als AC van Stuntnacht ben je waarschijnlijk zelf vaak naar Stuntnacht geweest, weet je nog wat van je eerste keren?

Oorspronkelijk sprongen we met geheel KSA Nazareth op de fiets richting Deinze, op voorhand spraken we af in het clubhuis. Ik heb dat altijd heel positief ervaren. Ik ben altijd vrij actief geweest in het gewest en was dus bekend bij veel groepen. Stuntnacht was voor mij een gelegenheid om al mijn vrienden op één plaats tegen te komen. Immens plezant natuurlijk. We bleven dan gezamenlijk tot het eind, aangezien we met de fiets waren. In die tijd stond er ook nog geen sluitingsuur op de fuif, dus dat is ondertussen toch zo’n acht jaar geleden.

Je wordt natuurlijk geen AC op een-twee-drie, hoe ben je tot daar geraakt?

Ik werkte veel samen met Jonathan uit het gewest, hij deed daar heel veel voor. Ooit zei hij: ‘Kom eens mee naar Stuntnacht’. Het eerste jaar heb ik enkel promo op mij genomen, daarna ben ik all rounder geworden en later Centrale Coördinatie, waarbij ik verantwoordelijk was voor het zoeken en aansturen van de vrijwilligers.

Net na de vorige editie was ik enorm moe en dacht ik eventjes ‘Dit doe ik nooit meer’. Een paar dagen later, toen de vermoeidheid wat gaan liggen was, heb ik mijn oordeel resoluut omgedraaid. Stuntnacht blijft een immens mooie nacht en ik ben enorm fier om daar aan mee te mogen werken. Als ik gewoon al kijk naar de connecties die ik gelegd heb of de kennis van allerlei zaken die ik geleerd heb, dan ben ik bereid om het op zijn minst nog een jaartje te doen. Misschien zelfs nog meer.

Al blijft het wel moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden om te helpen tijdens Stuntnacht. Bij een plaatselijke groep kan je namelijk rekenen op een voltallige leidingsgroep, wat bij een provinciale werking natuurlijk niet het geval is.

Geen vaste leidingsgroep? Is er dan een kernploeg?

Dat wel uiteraard, we zijn momenteel met een twaalftal leden. Vorig jaar waren we met zes. Er zijn er twee die instaan voor de bussen, twee CC’s, en twee techniekers. Vroeger waren er geen techniekers, maar met de verhuis van Stuntnacht is het waarschijnlijk welkom om wat klussers achter de hand te hebben. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog steeds de vele losse medewerkers, en de vorige AC’s zijn ook altijd paraat om wat van hun vele jaren kennis te delen. Toch hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen dat we altijd op zoek zijn naar nieuwe en gemotiveerde mensen.

Wat heeft Stuntnacht volgens jou met de KSA-spirit te maken?

Ik hoor vaak van ketters die niet in een KSA-groep zitten dat ze zich wat als buitenstaander voelen. Dat is ook wel logisch, want iedereen loopt op Stuntnacht in uniform, of anders verkleed, wat voor een totale KSA-sfeer zorgt. Iets waar de organisatie natuurlijk compleet achterstaat. Ik denk dat ook het busvervoer niet te onderschatten is. Ik denk dat een jeugdbewegingsgroep altijd klaar moet staan voor een ander. Samen uit, samen thuis is daar een toepassing van.

Die KSA-spirit gaat soms echter wat verloren bij sommige fuifgangers, waarbij ze hun verantwoordelijkheid op de bus achterlaten. Dat is natuurlijk spijtig, want dat brengt wel wat overlast met zich mee. Maar gelukkig weegt dat niet op tegenover alle anderen die van Stuntnacht een topfuif maken!

Stuntnacht verhuist naar Expo Waregem, heeft dat een reden?

Natuurlijk, er zijn zelfs meerdere redenen. Stuntnacht is door de jaren heen gegroeid en ondertussen kunnen we het niet meer bestempelen als een standaard fuif. Expo Waregem komt beter tegemoet aan onze wensen voor een locatie, het is er groter om te beginnen en eigenlijk beter in het algemeen.

Nieuwe locatie, betekent dat ook verandering?

Uiteraard, Stuntnacht zal langer duren en zullen de bussen later vertrekken. Daarnaast zullen we ook het ‘Binnen is binnen’-principe hanteren, om de overlast buiten wat tegen te gaan. Maar er zullen veel dingen natuurlijk hetzelfde blijven: het plezier van de hele avond staat vast. Laat ons hopen dat dat niet bezoedeld wordt door het overmatig alcoholgebruik van sommigen. Ik drink ook af en toe te veel, maar er is natuurlijk een grens. Hou het voor je medeleiding plezant, zorg dat je nog op je eigen benen kan staan.

Oké, dus ik wil medewerker worden, wat doe ik?

Eerst en vooral zijn we daar heel blij om, zelfs met een kleine extra hand komen we al een heel stuk verder. Wens je mee te werken aan Stuntnacht? Een mailtje naar elien@stuntnacht.be volstaat!

Aftermovie mogelijk gemaakt door VISUAL EVENTS.

Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28
Stuntnacht 28

Koop nu je tickets online

Koop tickets